Fordele ved stråtag

Fordele stråtag

Del dette blogindlæg

I dette blogindlæg vil jeg forsøge at komme rundt om det som jeg, helt personligt, ser som fordelene ved at have et stråtag. Jeg kommer bl.a. rundt om emnerne miljøfordele, isoleringsevne, stråtagets alsidighed, stråtaget i moderne byggeri, dets historie i Danmark og meget mere.

  • Miljøbevidst og åndbart

Stråtaget passer perfekt ind i tidens ånd, hvor stadig flere mennesker tager miljøbevidste valg, når de skal have bygget deres huse. Stråtag er lavet af tækkerør, som er en græsart der vokser i de danske vådområder. Vådområderne hører under Naturbeskyttelseslovens §3, da denne naturtype er helt unik og bevaringsværdig. Det bliver simpelthen ikke mere økologisk eller bæredygtigt. Områderne kræver ingen pleje, udover selve høsten af tækkerør, så det undrede ikke tækkebranchen det mindste da man hørte om DTUs nye undersøgelser, som viste at stråtag var det mest bæredygtige tag man kunne vælge, selv hvis man fik tækkerørene importeret fra den anden ende af verden!

En anden og vigtig del af at have et tag lavet af et naturmateriale som stråtag, er åndbarheden. Indeklimaet med stråtag forbedres væsentligt, da stråtag er åndbart og formår at transporterer den fugt som genereres inde i et hus, ud igennem tagmaterialet.

  • Varmt om vinteren, koldt om sommeren

En anden vigtig fordel ved stråtag er, at det er isolerende. Da hvert enkelt tækkerør er fyldt med stillestående luft, har stråtaget en helt enestående isoleringsevne. I mange år har det blot været en påstand som tækkemænd og stråtagsejere har stået fast på, uden noget egentligt bevis, men en ny undersøgelse fra DTU har endelig fået sat tal på sagerne. Undersøgelsen viser at stråtag med bagvedliggende luftrum pga. brandsikring med en godkendt glasfiberdug, Sepatec, har en isoleringsevne svarende til 65 mm.

Hvis taget er tækket direkte på fast underlag, altså plader eller brædder, uden underliggende luftrum, øges isoleringevnen, svarende til 90-120 mm mineraluld.

Udover den åbenlyse fordel ved at have en tagtype der er isolerende i sig selv, kan det have nogle byggetekniske fordele. Hvis man fx påtænker at renovere sit hus, og i den forbindelse tage den uudnyttede 1. sal i brug, kan man risikere at skulle ende ud med at bruge en stor del af arealet på at isolere indadtil, da det i nogle tilfælde kræves at man efterisolerer jf. Bygningsreglementet. Når man står i sådan en situation, er det rart at kunne tage stråtagets isoleringsevne med i isoleringsberegningerne, så man får flest mulige kvadratmeter på sin nye 1. sal.

Stråtag som isolerende beklædningsmateriale er også vigtigt at tage med, når man overvejer vægbeklædningen på ens nye hus. Hvis man ønsker et super skarpt, minimalistisk look, er der efterhånden flere eksempler på arkitekttegnede huse, som bruger tækkerør til at skabe flotte, tækkede vægge. Se fx Det Åndbare Hus i Ringsted.

  • Et formbart tag

Stråtaget er en ualmindelig alsidig tagtype. Der findes nærmest ikke de former man ikke kan skabe med stråtag, og man kan lave alt fra skarpe, minimalistiske linjer, til bløde organiske former. Det betyder også, at når jeg kommer ud og skal rådgive dig som kunde, er der nærmest frit slag på alle hylder, når det gælder former. Som fagprofessionel skal jeg nok holde øje med at vi overholder de gældene retningslinjer for udførsel af veludført stråtag. På den måde får det et tag lige efter sit ønske, og som holder i så mange år, som muligt.

  • Den danske tradition

En sidste fordel, som jeg selv synes er væsentlig er, at man ved at vælge et stråtag, er med til at bevare den danske historie og tradition. Stråtaget er og bliver oprindelige tagmateriale i Danmark, og hvis man tænker på det traditionelle, danske bondehus, ved man godt at det er med stråtag.

Som medlem af den nyere generation af uddannede tækkemænd håber jeg på både at kunne bibevare denne del af vores historie, men også at være med til at bringe stråtaget ind i det 21. århundrede, og vise hvordan det passer perfekt ind i moderne byggeri.

Vil du have gode tilbud på tækkearbejde og stråtag

Meld dig til mit nyhedsbrev, så samler jeg lidt gode tilbud og godt læsestof.Du kan altid melde dig fra igen med et enkelt klik.