Det kan være svært at finde informationer om dette emne, så derfor skriver jeg et hurtigt blogindlæg, så du ikke skal bruge alt for meget tid på at surfe rundt efter svar.
Rent teknisk, er der ingen problemer i at skifte fra et kedeligt, fast tag til naturens eget tag, stråtag. Hvis du har købt et hus som helt tydeligt fortjener et stråtag, fx et gammelt bindingsværkshus, som er blevet påduttet et upassende pladetag, kan du som udgangspunkt sagtens skifte til stråtag, og dermed genskabe husets oprindelige visuelle udtryk. Når det først er gjort, vil du hurtigt mærke alle fordelene ved et natur-tag. Der er både isolerings værdi, åndbarhed og en ren miljømæssig samvittighed at hente, hvis du skifter til stråtag. Læs evt. mere om Fordelene ved stråtag i et af mine andre blogindlæg.
Det eneste der som sådan kan spænde ben for din drøm om at få lagt tækkerør på taget er det såkaldte afstandskrav. I gamle dage, inden man kunne brandsikre stråtage på højde med andre tagtyper, lavede man et afstandskrav, som skulle sikre at man ikke byggede stråtækte huse for tæt op af andre bygninger, for at undgå brand-udvikling, hvis uheldet skulle være ude.
Selvom reglerne om reglerne for afstandskrav til stråtækte huse stadig er forældede i Danmark, sammenlignet med fx et land som Holland, så nåede tækkebranchen dog et godt stykke af vejen, da de for et par år siden endelig fik nedsat aftandskravet.
De nye regler, som trådte i kraft i 2016, gør det muligt at bygge et stråtækt hus (eller konvertere en given tagtype til stråtag), så længe huset ligger 5 meter fra grundens skel, 5 meter fra midten af en vej og sti eller kun 7,5 meter fra et eksisterende tag med anden tagtype end stråtag.
De nye regler gør det muligt at udbrede stråtaget i villakvarteret og andre former for tættere bebyggede beboelsesområder. Det er vi selvfølgelig enormt glade for i tækkebranchen.
Hvis I selv går med overvejelser om hvad dine muligheder er for at få tækket dit hus, så tag endelig kontakt til mig, så kommer jeg gerne forbi til en uforpligtende snak.