Hvor længe holder et stråtag?

Stråtag

Del dette blogindlæg

Stråtag består af tagrør. Det er en græsart – et naturmateriale- og som alt andet organisk, er det i gang med at forgå fra det øjeblik det bliver høstet i de vådområder, hvor det vokser. Det faktum er der intet vi kan gøre ved.
Til gengæld kan man som fagperson sørge for, at materialet har de bedst mulige forhold, når det gælder om at holde sig tørt og ventileret, og på den måde rykke det tidspunkt, hvor stråtaget skal skiftes, så langt ud i fremtiden som muligt.

Overordnet set er et stråtags degeneration afhængigt af to faktorer, som igen kan inddeles i flere underkategorier.

  • Fysiske faktorer
    • Sol, regn og vind
    • Mekanisk påvirkning som dyr, mennesker og træers grene
  • Biologiske faktorer
    • Svampesporer
    • Generel degeneration

Af de ovenstående faktorer er det selvfølgelig ikke alle som vi som fagpersoner har indflydelse på. Sol, regn og vind er selvfølgelig (hvor meget vi end ønsker det) ikke noget vi er herrer over.
Dog kan man for eksempel have en situation hvor et stort træ står i umiddelbar nærhed af stråtaget, og her er der flere ting der skal overvejes inden man tager en beslutning.
Man skal fx overveje om træet drypper ned på tagfladen, om træet giver læ, skurer grenene hen over træet, hindrer træet optørring af tagfladen, eller skygger det blot mod skadelige UV-stråler?
Om træet skal fældes må i sidste ende være en afvejning af de forskellige faktorers samlede effekt på stråtagets levetid.

Den biologiske nedbrydning i taget kan vi selvfølgelig ikke hindre, men vi har som fagpersoner stor indflydelse på hvor hurtig processen kommer til at blive. Taghældning, stødlængde, gradtab, løs/hård spændeteknik, korrekt opbevaring af materialerne og ventilation af taget er alle fagtekniske faktorer der har en afgørende effekt på den biologiske nedbrydning, og i sidste ende, stråtagets levetid.

Som det forhåbentlig fremgår af det ovenstående, er et stråtags levetid ikke en simpel ting, og spørgsmålet om hvor lang tid et stråtag holder, er noget nær umuligt at give et entydigt svar på. Hvis man alligevel skulle prøve at give et svar, vil det lyde på, at et helt almindeligt stråtag med en helt almindelig taghældning skal holde minumum 30 år. Et andet svar kunne være at et sråtag under optimale forhold kan holde 40-60 år.

Når jeg er ude og rådgive kunder om deres nye stråtag, sigter jeg selvfølgelig efter sidstnævnte svar, og har derfor alle mine fagtekniske overvejelser med i min vejledning, så jeg kan aflevere et produkt som jeg er stolt af, når dagen er omme.

Vil du have gode tilbud på tækkearbejde og stråtag

Meld dig til mit nyhedsbrev, så samler jeg lidt gode tilbud og godt læsestof.Du kan altid melde dig fra igen med et enkelt klik.